Deelnemers

Deelnemers

Stel hier als deelnemer je vragen aan de organisatie en ontmoet je mede-deelnemers

Ambtenaar 1.0, 2.0 of 3.0...

  Marie Louise Borsje
  Door Marie Louise Borsje in de groep Deelnemers 1064 dagen geleden

  Ambtenaar 2.0 is een netwerk en een platform voor kennisdelen over werken in het publieke domein. Het idee er achter is dat over ieder onderwerp wel ergens iemand te vinden is die zich met hetzelfde bezighoudt of gehouden heeft. Waarom zou je iets zelf gaan bedenken als een ander het al uitgevonden heeft? En met de informatietechnologie van nu is kennisdelen en deskundigen vinden een peulenschil. Daardoor kun je een slimmere, effectievere overheid krijgen, niet?

  De naam Ambtenaar 2.0 is een knipoog naar web 2.0: het sociale, interactieve internet. Je hebt de wereld onder handbereik gekregen. Je kunt zelf content plaatsen via blogs, websites en social media. We krijgen vaak te horen: is het nog geen tijd voor Ambtenaar 3.0 of 4.0? Typisch een reactie van mensen wiens wereld bestaat uit documentstromen waar een hoger nummer staat voor de verbeterde versie denken de ambtenaren 2.0 dan.

  Web 2.0 is de tweede generatie internet. Niet beter, maar anders. Je had 1.0 internet nodig om te kunnen ontwikkelen naar 2.0. Het is geen verbeterde versie. De combinatie van mogelijkheden liet uiteindelijk een tweede generatie ontstaan.
  Web 2.0 zet de wereld van de traditionele organisaties en gezagsrelaties op z'n kop. Iedereen is deskundig (Wikipedia, fora). De netwerksamenleving en de deeleconomie is door web 2.0 veel meer zichtbaar geworden. En het leert ons dat niet de processen maar de mensen centraal moeten staan. Dat besef gaan we keihard nodig hebben als straks steeds meer door web 3.0 en 4.0 automatisch geregeld gaat worden. Bij 3e en 4e generatie internet communiceren databases en systemen met elkaar. Dat zal het leven ongetwijfeld veel prettiger maken, maar we moeten altijd voor ogen houden dat het draait om mensen! 

  Waarom nog geen Ambtenaar 3.0? Omdat zowel ambtenaren als de samenleving nog niet zo heel erg 2.0 zijn, is het wel? Open overheid, open data, netwerkpartners, ICT-vaardig, slim samenwerken, communicatief, werken vanuit de bedoeling... De overgang naar werken in een netwerksamenleving is best lastig als we jarenlang gewerkt hebben in hiërarchische omgevingen. We gaan op zoek naar andere rollen en dat is voor alle partijen heel erg wennen.

  Misschien kun je Ambtenaar 2.0 zien als een brug tussen generaties: de papieren generatie en de internetgeneratie. De computer wordt door de papierengeneratie als een typemachine gebruikt. Daar krijg je bijbehorende logistieke processen van: vergaderingen, dossiers, parafen. De internetgeneratie kent de typemachine niet. Wat is dan de logica van de procedures? Moeten we daar niet eens opnieuw naar gaan kijken en ons af vragen wat ook al weer de bedoeling was?  

  Op de Ambtenaar 2.0 Dag delen mensen uit het netwerk van Ambtenaar 2.0 hun kennis. Het is een uitnodiging om ook na deze dag actief in alle openheid (via internet) kennis te delen. Op deze dag ontmoeten mensen uit het virtuele netwerk elkaar in real life. Want computers en social media zijn leuk, maar er niks gaat boven elkaar écht te zien en spreken.