Workshop Scenarioplanning

Laatst bijgewerkt op 2752 dagen geleden door Marie Louise Borsje

Hoe kan een organisatie zich voorbereiden op de toekomst? Hoe bepaal je je strategie voor de termijn tot 2025? Hoe kan je organisatie anticiperen op 'zwarte zwanen'? Scenarioplanning biedt een aanknopingspunt voor een goede start!

Scenarioplanning is een methode die bekend is geworden door het succesvolle gebruik van Shell in de jaren '70. Shell had verschillende waarschijnlijke en onwaarschijnlijke toekomstscenario's verkend. Toen de oliecrisis uitbrak kon het bedrijf hierdoor snel reageren en de financiële schade beperken. Scenarioplanning wordt steeds vaker ingezet bij beleidsontwikkeling bij de overheid. Het maakt je keuzes 'toekomstproof'.

In deze sessie gaan we scenarioplanning toepassen op het onderwerp samenwerking bij het organiseren van de elfstedentocht. Komt er nu wel of geen Elfstedentocht? Regelmatig wordt er overlegd door de rayonhoofden, gemeente, defensie etc. Daarnaast staan onderwerpen als verkeerstoestroom een veiligheid op de agenda. Hoe ziet de samenwerking eruit in verschillende scenario’s? En wat betekent dat voor jouw werk? Ervaar zelf wat scenarioplanning voor jou en jouw organisatie kan betekenen.