Inloggen

Navigatiemenu

1 CIMIC Bataljon: Voorsprong door samenwerking

Laatst bijgewerkt op 1889 dagen geleden door Marie Louise Borsje

1 CIMIC Bataljon is een eenheid van de landmacht, specifiek opgericht om bij missies de interactie tussen de militaire organisatie en haar civiele omgeving te bewerkstelligen. Ervaring heeft geleerd dat de basis voor deze interactie ver voorafgaand aan een eventuele missie reeds in Nederland moet worden gelegd. Het Bataljon is een unieke eenheid, want voor het grootste gedeelte bestaat deze uit reserve personeel, dus civiele experts die als militair worden opgeleid en kunnen worden ingezet.

Tijdens de AMBTENAAR 2.0 dag zal 1 CIMIC Bataljon in Zwolle een workshop vormgeven over hoe wij, binnen de huidige mogelijkheden, gebruik maken van open bronnen en technologie om informatie te verzamelen over de civiele omgeving en deze toegankelijk te maken binnen en buiten de Defensie organisatie.

Juist onze eenheid staat midden in de civiele maatschappij en kan daarbij de verschillende social media goed gebruiken voor het ontsluiten en delen van kennis, kennissen en voor het realiseren van bepaalde effecten. Dat doen wij in het buitenland op missies en in Nederland bij oefeningen.

In de workshop komt dit aan de orde en staan we ook stil bij onze activiteiten, zoals de Key Leader Engagement die we in 2012 hebben gehouden in Amsterdam Zuid-west, de oefening in Rotterdam, waarbij we samen met lokale autoriteiten en bevolking een nood-scenario hebben beoefend en de workshops die we geven in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam over Inter-departementale samenwerking.

Majoor der Infanterie J.P. (Patrick) Walthuis
Plaatsvervangend Bataljons commandant