Navigatiemenu

Participatie zonder plan: bouwen op de kracht van bewoners

Laatst bijgewerkt op 2422 dagen geleden door Marie Louise Borsje

Aan de hand van ervaringen in het Ruimte voor de Rivier project dijkverlegging Westenholte gaan we met elkaar in gesprek over de kracht van een open benadering zonder vooropgezet plan. Wat je dan allemaal kunt ontdekken en wat voor mooi resultaat er dan uit kan komen is ronduit verrassend. Met de meedenkkracht van bewoners - die nota bene moeten wijken voor de rivierverruiming - is het ook hun plan geworden. Dat is alleen maar mogelijk geworden dankzij het proces onder leiding van de provincie. Heb je eenmaal aan een dergelijk proces geroken, dan wil je eigenlijk ook niet anders meer. Die beleving willen wij overbrengen en vanuit onze ervaring inkleuring geven aan begrippen als luisteren, de ander begrijpen, samen een plan maken, het laten gebeuren.

In deze workshop gaan we samen in gesprek over vijf belemmeringen, vijf voordelen en vijf voorwaarden voor een succesvol open planproces. Wij garanderen je dat je na afloop van de bijeenkomst een aantal tips in je rugzak mee naar huis neemt waarmee je morgen direct aan de slag kunt. En waarmee je jezelf ook kunt gaan trakteren op mooie nieuwe manieren van werken.

 

Frans Stam en Rob Heetland laten deze workshop tot leven komen.

 

Frans is een “dwarsdenker” pur sang. Veilig is saai is zijn devies. Altijd is hij op zoek naar hoe het ook anders kan. Daarmee experimenteert hij en gaat hij ook geregeld onderuit. Die momenten zijn voor hem cadeautjes geworden omdat dit weer nieuwe leerervaringen geeft. Verwacht van hem geen standaard verhaal en ervaar dat voor je het weet je zelf wordt meegenomen door zijn enthousiasme en daardoor wordt aangestoken.

 

Rob is communicatieadviseur bij de provincie Overijssel. Als oud-journalist stoen hij midden in de samenleving. Nu ziet hij het als zijn taak om de samenleving naar binnen te halen, en de kennis, ervaring en wensen van de inwoners van Overijssel te benutten voor nieuwe plannen.