Navigatiemenu

LEAN = Participatie! Zowel intern als extern

Laatst bijgewerkt op 2077 dagen geleden door Marie Louise Borsje
 
Over LEAN is veel verwarring. Ik zal deelnemers laten herkennen hoe LEAN misbruikt wordt, als trend, als tijdelijke manier om kosten te besparen en nog veel erger... LEAN is echter een leiderschaps- en organisatiefilosofie, die vooral medewerkers in hun kracht zet. Wist je dat aantoonbaar hogere medewerkerstevredenheid en binding met de organisatie de belangrijkste effecten zijn van LEAN? 
 
Het gedachtengoed van LEAN gaat uit van dienend leiderschap, van vertrouwen in de kennis en kunde van medewerkers. Naast proces- en projectmatig verbeteren met LEAN, is er de transitiekant. Die noem ik "LEAN in de lijn". Daarbij staan dialoog, participatie en onderling vertrouwen centraal. Goh, waar horen we dat meer! Maar is onze organisatie-cultuur en de manier waarop we leiderschap invullen, wel klaar voor participatie van medewerkers? Laat staan van burgers en andere netwerkpartners! In de workshop wil ik samen met de deelnemers graag de brug bewandelen tussen interne participatie (management-medewerker) en externe participatie (ambtenaar - burger - netwerkpartners). 
 
Deze workshop is boeiend en leerzaam voor;
- Deelnemers die slechte ervaringen (of associaties) met LEAN hebben! (vind herkenning, sta open voor een nieuwe 'bril')
- Deelnemers die nieuwsgierig of al bezig zijn met LEAN. Maar bv vastlopen in de gedragskant (laten we zoeken naar de grondoorzaken!) 
- Deelnemers die beetje moe worden van al die participatie... Bv omdat ze zien dat het niet werkt (laten we kijken welk leiderschap ervoor nodig is!)
 
Kortom, de workshop(s) zijn voor veel deelnemers boeiend! Vooral als je even op een ander been gezet wil worden (iedereen toch??).
 
In de workshop verwijs ik naar concrete ervaringen met LEAN in een gemeente en grote ZBO, maar ook andere veranderingstrajecten die in dezelfde geest zijn opgezet (oa 2 provincies). Maar ik ben vooral ook benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers! 
Dus dames en heren; in deze workshop niet consumeren, maar co-creeren!
 
Over Han-Paul van Westing:
Ik ben een ZAP-er; Een zelfstandig Ambtenaar zonder Personeel. Ik werk als zelfstandige veel in de overheid.