Navigatiemenu

Van ijzeren driehoek naar gouden cirkel

Laatst bijgewerkt op 2074 dagen geleden door Marie Louise Borsje

In een artikel van André Nijsen getiteld “verdienmodel of dienmodel” wordt uiteengezet hoe parasitaire economische activiteiten met een geschatte omvang van jaarlijks zo’n 90 miljard euro kunnen blijven bestaan en zich verder kunnen uitbreiden (zie www.90miljard.nl). De zogenaamde ijzeren driehoek is instrumenteel in het creëren van een onnodig complexe regelgeving waarbinnen politiek, uitvoerders en experts elkaar die bal van 90 miljard blijven toespelen.

Ik stel voor om deze ijzeren driehoek meer te reguleren vanuit de ambtelijke organisatie. Een dergelijke oplossing tast het primaat van de politiek niet aan, maar stelt de politiek juist beter in staat om effectief te besturen. Dat effect kan men zich voorstellen door de ijzeren driehoek als een leercirkel te zien. Experts onderzoeken de uitvoerders en vertalen dat naar informatie waar politici iets aan hebben. Politici vertalen dat naar opdrachten (of beleid) aan uitvoerders. En daarmee is de leercirkel rond en kunnen de experts weer aan de slag.

  Een goed functionerende leercirkel stelt de politiek in staat effectief te besturen. Een manier om die cirkel beter te laten werken wordt de 'gouden cirkel' genoemd. De rol van de ambtenaar verschuift daarin van ondersteunend naar verbindend en regievoerend. Deze laatste termen worden tegenwoordig wel vaker gebruikt, maar de gouden cirkel laat precies zien welk probleem je daarmee oplost en welke structuur je daarvoor nodig hebt. In de workshop wil ik dit idee verder toelichten, waarna een levendige discussie volgt over de consequenties en de haalbaarheid.

 

Over Peter Schuttevaar:

Peter Schuttevaar is een enthousiaste maatschappelijk ondernemer, spreker, schrijver en pianist. Heeft zijn roots zowel in overheid als bedrijfsleven. Heeft verstand van en heeft gewerkt in sectoren als ICT, bedrijfskunde, (internationale) samenwer­king, subsidiemanagement, energie en maatschappelijke en ruimtelijke ont­wikkeling (specifiek maatschappelijk vastgoed). Ervaren als adviseur, manager van afdelingen, projecten en programma’s en als docent/trainer. Peter heeft speciale interesse in menselijke samenwerking, zie ook zijn boek De Aggregatiemens (gratis te downloaden viahttp://www.aggregatiemens.nl)