Inloggen

Vrijheid van meningsuiting voor de Ambtenaar 2.0

Laatst bijgewerkt op 1850 dagen geleden door Fatou van den Hoff

Heb ik vrijheid van meningsuiting? Wat kan ik zeggen?

Vlak voor het einde van 2012 ging het opnieuw mis na een ambassadeur die 'likete', een docent die 'tweette' en een andere docente die haar uitspraak in hoger beroep kreeg. Deze keer betrof het een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken die 'tweette'. Vanaf zijn openbare twitteraccount met 31 volgers stuurde hij een bericht de wijde online wereld in.

 

Op verschillende websites zijn honderden reacties geplaatst. Iedereen retweette elkaar en viel over de ambtenaar heen. Voor een paar dagen was deze ambtenaar voorpaginanieuws. Iedereen heeft een mening over de tweet en de ambtenaar.

 

Mag ik tweeten of bloggen? Wat mag ik dan schrijven? Moet ik toestemming vragen?

De sociale media zijn nog volop in ontwikkeling en de eerste rechterlijke uitspraken liggen op de plank. Soms tot verbazing van de gebruikers. Echter binnen het ambtenarenrecht is informatie over sociale media afwezig. En de groep ambtenaren die sociale media gebruikt groeit elke dag. Of het gebruik nu zakelijk of prive is, lijkt in de praktijk steeds minder uit te maken.


Ken jij de grenzen van het toelaatbare?

In veel gevallen leidt het gebruik van sociale media (nog) niet tot (grote) problemen. Opvallend is dat ambtenaren en de overheidsdiensten de wettelijke grenzen niet lijken te kennen. Daardoor wordt er minder gebruik gemaakt van de grondrechten en leggen overheidsdiensten verdergaande beperkingen op dan juridisch toelaatbaar zou zijn. Hoe beter de medewerkers en de organisatie op de hoogte zijn van de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, des te kleiner de kans op (onderlinge geschillen over mogelijke) grensoverschrijding.Doe mee!

Je bent van harte welkom in Zwolle om 10.00 uur of in Rotterdam om 14.00 uur. Discusieer mee tijdens workshops over de vrijheid van meningsuiting voor ambtenaren. Hashtags #A20dag038 of #A20dag010 #meningsuiting @IxpressieFatou van den Hoff

Fatou van den Hoff is adviseur vrijheid van meningsuiting voor ambtenaren. Ze deed onderzoek naar juridische grenzen van de vrijheid van meningsuiting en een onderzoek naar de mening van volksvertegenwoordigers over de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren. Nu doet ze een rechtshistorisch onderzoek betreffende de vrijheid van meningsuiting voor ambtenaren van 1980 tot heden.

In 2012 sprak ze op de A20dag en KL20dag. Fatou blogt voor iBestuur en op Ambtenaar2.0.Contactgegevens Fatou van den Hoff:

Twitter: @Ixpressie

Skype: Ixpressie

E-mail: Info@Ixpressie.nl

Telefoon: 06 83 59 61 51Meer lezen over vrijheid van meningsuiting van ambtenaren?

Kijk op http://ixpressie.nl/bibliotheek/.