Serious gaming bij Defensie

Laatst bijgewerkt op 2811 dagen geleden door Marie Louise Borsje

De Nederlandse Defensie gebruikt serious games bij het opleiden van hun personeel om overal ter wereld te kunnen bijdragen aan vrede en veiligheid, het Nederlands grondgebied te beschermen en de civiele autoriteiten te ondersteunen.
Simulatie speelt een grote rol in de opleiding en training van de militairen. De Koninklijke Landmacht zet serious games in om militairen op een realistische manier voor te bereiden.
Door het gebruik van Virtual Battle Space 2 en Steel Beasts Pro worden de soldaten en hun kaderleden getraind in een virtuele weergave van het gebied waar zijn hun missie gaan uitvoeren. 
Simulatie maakt het mogelijk om in een veilige omgeving geconfronteerd te worden met gevaarlijke situaties, die zij tijdens de missie kunnen tegen komen zoals bermbommen, suïcide bombers, hinderlagen, rellen, arrestatie van (vuurgevaarlijke) criminelen, opstanden, overstromingen, enz. 
Het Simulatiecentrum Landoptreden zorgt ervoor dat de games over de juiste virtuele gebieden en modellen beschikken om een geloofwaardige beleving van de toekomst mogelijk te maken en zo bij de militairen “Future Memories” aan te brengen.
Om een omgeving te realiseren waarin het adagio “train as you fight” tot zijn recht komt, is het nodig om systemen met elkaar te koppelen, niet alleen voor opleiden en training, maar ook in de ondersteuning van de missie.
Het generiek koppelvlak en de informatierotonde zullen gaan zorgen dat de informatie en plannen vanuit de Defensie systemen kunnen worden gedeeld met partners (bijv tijdens internationale samenwerking of met de hulpdiensten tijdens een ramp).